Leta i den här bloggen

tisdag 29 januari 2019

Fortsätter på vant-temat

I lördags besökte några av föreningens medlemmar en utställning av vantar från Jukkasjärvi-Kiruna och Jokkmokk  på Nordanå i Skellefteå. I anslutning till den utställningen höll Erika Nordvall Falk ett intressant och gripande föredrag om de vantar och personer som gett henne inspiration och idéer till utställningen. Däribland en äldre släkting -Teres Torgrim som också samlade på vantar. .
Vantar från Jukkasjärvi-Kiruna -området
Jag kunde tyvärr inte närvara och lyssna på föredraget men hade förmånen att se utställningen i Jokkmokk 2016.
Och jag är utan tvekan beredd att  hålla med Erika om att " En mönterstickad vante är som ett smycke". Övriga Swerije är kanske inte heller medvetna om den långa tradition av stickning som förekommit i vår norra del av landet.
"I verket "Lapponia" från 1673 beskrivs hur samer i Lappland behärskar tekniken : Med mycket tunna järnstickor och "den mjukaste harullen" görs mössor och andra värmande plagg. " citerat ur brochyren från utställningen.
När vantarna skulle rekonstrueras fick man använda stickor nr 2 och 4-trådigt garn för att få den rätta tätheten.
Utställningen innehåller över 100 unika mönster : Originalvantar, rekonstruktioner och foton.
Vandringsutställningen har visats på flera platser i Västerbotten och går fortfarande att boka.
Här är ett kort reportage i Norran och ett utförligare från Lokaltidningen när utställningen  var i Dorotea.
Erika har också gjort en bok om dessa vantar . Den boken och många fler har min personliga favorit bland stickbloggare Nördic Knitting rececenserat.  Boken Marknadsvantar Aejlegsvaanhtsh finns att köpa på flera ställen, bl.a hos Slöjdmagasinet.

Det var en trio nöjda besökare som lämnade Skellefteå museum i lördags, och förklarade när vi möttes i går, att vi andra missat något intressant.
Vi noterade med förvåning att alla vantar hade en rakt insatt tumme, inte den kiltumme som var vanlig på Solvårs vantar från Norge. Kan det vara en källa till fortsatt forskning?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar