Leta i den här bloggen

tisdag 23 oktober 2012

Damast och studiebesök

Man kan tycka att vi bara är ute och flänger - vi Vävskälets medlemmar. Den 27 september besökte vi Bergsbyns vävstuga och Handens hus i Skellefteå. Vi blev väldigt gästfritt mottagna av väverskorna i Bergsbyn och imponerade av deras välorganiserade vävstuga. Glömde helt bort att ta upp min telefon och ta bilder, så jag kan tyvärr inte bevisa något med bildens hjälp. Ni får tro mig på orden.
I förrgår var det dags igen. Kåge stickcafé var målet för den utflykten. Mest pga att Stina från Textera skulle dit och visa/sälja sina garner.
 Vi kom ju förstås hem med ett varierat utbud ( beroende på graden av köpförbud) av mjuka härliga garner. Vi tror visst på evigt liv allihop.
Men vi väver ju också förstås. Varje måndag i alla fall, och några flitiga är på vävstugan andra dagar också.
Barbro har fått till damastväven och vävt en fin julduk, och har fler idéer på gång. Jag har trätt en hålkrusväv i en alltför liten vävstol, som inte riktigt var lämpad för ändamålet. Men det var den som var ledig, och jag kan som vanligt inte vänta ,utan vill testa mina idéer genast dom dyker upp.

Två plädvävar är igång och ett antal olika mattvävar.

Solvår är i full gång med sin breda yllematta, och en Mattväv på åtta skaft finns för dom som vill väva en sådan matta.

På söndag ska vi , som också är medlemmar i Västerbottensvävarna, till Västerbottens museum i Umeå och berätta om föreningen Västerbottensvävarna. Förhoppningsvis får vi också möjlighet att se något vävt ur arkivet, för att få inspiration till nya vävar baserade på traditionen i länet. Annars har vi ju en hel del på nära håll att inspireras av. Exempelvis på Dahlbergsgården i Bastutjärn. Nedan finns ett par exempel på olika typer av handvävda textilier från denna gård. Där finns också fina gardiner, och andra intressanta saker.

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar