Leta i den här bloggen

tisdag 7 oktober 2014

Dags för en utflykt igen


Som jag tidigare nämnt så är vi från Vävskälet ute och besöker andra vävstugor ibland. Vi undersöker också hur det är ställt med återväxten. Det är oftast samma problem överallt - medelåldern är minst 65 +.
Det är ju roligt för oss som förmodas vara pensionärer att känna att vi har en arbetsgemenskap och fortfarande kan bidra med vår kunskap, men det måste ju till en förnyelse bland vävarna/väverskorna ifall konsten ska kunna överleva.
Denna dag besökte vi de två vävstugorna i Jörn, samt Jörns Hembygdsgård och deras renoveringsobjekt - det gamla järnvägshotellet där Lenin sägs ha övernattat.
Vi blev väldigt rikligt trakterade av damerna
i föreningen Hjärt och Lung.
En fin drällduk fanns i en av de nio vävstolarna i Hjärt och Lungs vävstuga
En populär ripslöpare fanns i PROs vävstuga
Fördelen med att väva i en vävstuga
är att det oftast finns hjälp att få 
Jörns hembygdsgårds huvudbyggnad
 kommer från Svansele i Norsjö kommun




                    Vi frågar oss hur många som vet vad en "kabbstol" är och vad den använts till..
Det är en och annan inventarie på hembygdsgården vars användningsområde vi också är osäkra på, De textila redskapen kan de flesta av oss identifiera, även om de benämns med olika namn beroende på varifrån vi kommer.
En fin myggtjällsgardin hänger i ett fönster.
                               

Så var det dags att beträda spökhuset - Järnvägshotellet. Utrustade med ficklampor gick vi försiktigt in i huset med de historiska vibbarna. Vi önskar Jörns hembygdsförening lycka till med letandet av medel till att rusta upp denna fantastiska byggnad. Granne med  Sveriges vackraste stationshus.